2 | 2 | |||
y1 = | → y2 = | +9 | ||
x | x−5 |
2 | ||
tutaj masz przesunięcie wykresu początkowego y= | o 5 jednostek w prawo i 9 w górę | |
x |
4 | 4 | |||
y1 = | → y2 = | +8 | ||
x | x+3 |
ax+b | ||
y= | ||
cx+d |
d | ||
jedna z asymptot, x=− | ||
c |
a | ||
y= | ||
c |
d | ||
czyli wzdłuż osi X, − | ||
c |
a | ||
wzdłuż osi Y, | ||
c |
ax+b | ||
y= | ||
cx+d |
b−a*dc | ||
y = | + ac | |
x+dc |
2−3*32 | ||
y = | + 32 | |
x+32 |
−2,5 | ||
y = | + 32 | |
x+32 |
−2,5 | 3 | |||
zatem trzeba narysować początkowy wykres y1 = | a potem zrobić przesunięcie o | |||
x | 2 |
3 | ||
w lewo i | w górę | |
2 |
3 x + 2 | 1,5 x + 1 | 1,5*(x + 1,5) − 1,25 | ||||
y = | = | = | ||||
2 x + 3 | x + 1,5 | x + 1,5 |
1,25 | ||
y = − | + 1,5 | |
x + 1,5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |