trapez
matma:

Mam obliczyć stosunek pól czerwonego do niebieskiego
5 gru 22:43
Mila:
| | a+f | | e+b | |
e= |
| i f= |
| ⇔2e=a+f i 2f=e+b⇔f=2e−a |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2*(2e−a)=e+b⇔4e−2a=e+b
===========
| | a+e | | h | | 1 | | h | |
Pn= |
| * |
| + |
| e* |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | a+b | | a+b | | 7a+2b | |
Pc= |
| *h−Pn= |
| *h− |
| *h |
| | 2 | | 2 | | 18 | |
| | 9a+9b−7a−2b | | 2a+7b | |
Pc=h* |
| = |
| *h |
| | 18 | | 18 | |
========================
5 gru 23:32
betka: Oznaczam poprzeczne odcinki − idąc od dołu c oraz d. Wysokości wszystkich trzech pasków trapezu
muszą być równej długości (to wynika z twierdzenia Talesa) − oznaczam je "z".
Każde z pól : czerwone i niebieskie to suma pola trapezu i trójkąta, każda z figur ma wysokość
z.
Uwaga: czerwony trójkąt jest rozwartokątny i jego wysokość poprowadź na przedłużenie odcinka d
poza trapez.
5 gru 23:42
betka: Wystarczy ułamek skrócić przez z, rozszerzyć przez 2 i dostaniesz
Następnie z własności odcinków środkowych trapezu mamy:
co przekształcając otrzymujemy
Te wyrażenia podstaw do (*) i koniec.
5 gru 23:48
Eta:
@
betka
Mila napisała to, o czym Ty piszesz z tą różnicą,że podała
rozwiązanie bardzo przejrzyste wraz z rysunkiem
i "koniec"
6 gru 00:12