matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równani
Ka.na:
(x+5)/(x+4) + 5/(x−2)= 1/(x+4)
5 gru 22:22
5-latek:
Mianowniki roze od 0 Teraz pomysl Jesli zapiszsesz to tak
x+5
1
5
−
=−
x+4
x+4
x−2
To masz juz wspolny mianownik (prostszsy ) dla lewej strony
5 gru 22:28
piotr:
x=−3
5 gru 22:36