ekstremum i monotonicznosc
koczkodan: witam, mam problem z pewnym zadaniem, nie wiem czy dobrze mysle, moze ktos mnie nakieruje.
w zadaniu chodzi o to ze jest f(x) przy ktorej jest duza klamra i w niej dwie funkcje, a przy
nich sa przedziały.
wyglada to tak
f(x)={ x
2+1/x
2−4 dla x<−2
x
3+x
2−8x+3 dla x >=−2
i mam obliczyc ekstremum i monotonicznosc tej funckji.
czy robi sie to tak ze obliczam po prostu pochodne i potem zamiast przyrownywac do 0 to
rozwiazac nierownosc?
bo jesli tak to jak to zrobie to i tak nie wiem co dalej

prosze o pomoc
5 gru 22:04
koczkodan: pomoże ktoś?
5 gru 22:24
koczkodan: ?
5 gru 23:59
Maciess: Pierwsze co to dziedzina z pierwszej części
x
2−4≠0
x≠2 v x≠−2
Pochodne obliczasz normalnie i przyrównujesz do 0 jak by to była każda inna funkcja tylko
pamiętasz o tej dziedzinie
6 gru 00:03
Maciess:

| | x2+1 | | −10x | |
Pochodna z |
| to |
| Czyli x0=0 Mianownik jest zawsze dodatni więc |
| | x−4 | | (x2+4)2 | |
interesuje nas tylko licznik
−10x=0
x=0
0 nie należy do przedziału gdzie funckcja jest określona. Natomiast w przedziale od (−
∞,−2)
pochodna jest dodatni więc funkcja jest rosnąca. Brak ekstremów
6 gru 00:12
Eta:
@
Maciess
Co to za "koślawe " rysunki?
6 gru 00:14
Maciess: A jakos nieobyty jestem z tym szkicownikiem tutejszym i dość toporne wychodzą. A co jest źle?
6 gru 00:16
koczkodan: czyli mam rozpatrzyc te dwie funkcje jako oddzielne? czy potem jakos mam czesc wspolna z tego
zrobic z tych dwoch funkcji?
6 gru 00:23
Maciess: Jako oddzielne, ale to jest jedna funkcja. Żadnej części wspólnej. Spróbuj tą drugą sam i
napisz co ci wyszło
6 gru 00:26
koczkodan: tak na szybko zrobione wiec moga byc bledy w liczeniu, napisze wszystko w skrocie.
pochodna wyszla: 3x2+2x−8=0
z delty pierwiastek x1=−2, x2=4/3
funkcja maleje <−2,4/3)
funckja rosnie (4/3,+nieskonczonosc)
i jest ektremum w punkcie 4/3
i y min wyszedł mi −17/9
6 gru 00:44
Maciess: nie liczyłem y, ale pokrywa się z tym co mam przed sobą na kartce. Niech @
Eta potwierdzi i
możemy iść spać
6 gru 00:47
koczkodan: oo to super

dzieki wielkie za pomoc!
6 gru 00:55