geometria analityczna
ziomek: Napisz rownanie ogolne płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(2,−1,3) do ktorej rownolegle sa
wektory u=[1,−2,1], v=[3,0,2].
Jak to policzyc? Mogę policzyć wektor normalny |U x V| i potem wstawić do wzoru na rownanie
ogolne plaszczyzny tj. A(x−x0+.....
Mogę w ten sposob czy jakos inaczej?
5 gru 21:41
Adamm: tak, to najłatwiejszy sposób
5 gru 21:44
ziomek: ok dzieki

to łatwe
5 gru 21:45
jc: Można też wyjść od równania parametrycznego.
x=2+s+3t
y=−1−2s
z=3+s+2t
2x+y = 3+6t
2z+y = 5+4t
3(2z+y) − 2(2x+y) = 9
−4x+y+6z=9
5 gru 22:05