Zmienne Losowe Ciągłe
bliźniak: Zmienne Losowe Ciągłe (statystyka, studia).
Mam problem z tymi zadaniami (brak wiedzy na temat zmiennych losowych ciągłych)
1. Dystrybuanta zmiennej losowej X określona jest wzorem:
| | 1 | | 1 | |
F(x)= |
| ∫exp(− |
| t2)dt |
| | √2π | | 2 | |
(Całka oznaczona −
∞ do x)
Wyznaczyć gęstość.
2. Błąd losowy X pomiaru odległości od drogowskazu jest zmienną losową o gęstości:
| | 1 | | (x−10)2 | |
f(x)=F(x)= |
| ∫exp(− |
| ) |
| | 5√2π | | 50 | |
Obliczyć EX, D
2X.
3. Zastosuj standaryzację rozkładu normalnego. Zmienna X podlega rozkładowy normalnemu N(3,5).
Oblicz P(|X−1|≥1).
Prosiłbym o podanie metody bądź gotowego rozwiązania (przykładów mam więcej, ale rozwiążę na
podstawie analogii).
1 lut 20:04
b.: 1. jeśli F(x) = ∫−∞x f(x) dx, to f jest gęstością
2. jeśli f jest gęstością zmiennej X,
to
EX = ∫ xf(x) dx
E(X2)=∫ x2f(x) dx
i D2X można stąd wyliczyć
3. jeśli X ma rozkład N(3,5), to (X−3) ma rozkład N(0,5),
a (X−3)/√5 ma rozkład N(0,1)
a dla rozkładu N(0,1) takie p−stwa jak w zadaniu odczytuje się z tablic
1 lut 20:28
b.: [stokrotka]
1 lut 20:29
bliźniak: Dziękuję bardzo b.
1 lut 22:20