Rozwiąż równanie
Noroelle: Rozwiąż równanie:
(2x−3)/(x+5)=(x−5)/(x+2)
Proszę o pomoc :c
5 gru 21:39
5-latek: Mianowniki rozne od 0 i pomoz na krzyz
5 gru 21:43
Noroelle: Zrobiłam tak i wyszedł mi brak rozwiązania − delta mniejsza niż 0.
5 gru 21:46
5-latek: No tak tez moze wyjsc
Wpisz np do woframa i sprawdz czy dobrze rozwiazalas
5 gru 21:47
the foxi:
(2x−3)(x+2)=(x+5)(x−5)
2x
2+x−6=x
2−25
x
2+x+19=0
Δ<0
masz rację
5 gru 21:51
Noroelle: Wpisałam już, lecz nie rozumiem tego, co mi pokazał...
5 gru 21:54
Noroelle: O, dziękuję bardzo!
5 gru 21:55
5-latek: Pokazal rozwiazania w liczbach zespolonych a to oznacza ze w liczbach rzeczywistych nie ma
rozwiazan
5 gru 21:56