równanie
kasia: Rozwiąż równanie:
(x2−4)(x+5) / 2−x = 0
5 gru 21:19
the foxi:
| (x2−4)(x+5) | |
| =0 ⇔ (x2−4)(x+5)=0 ∧ 2−x≠0 |
| 2−x | |
5 gru 21:20
kasia: Rozumiem, że jak mam równanie, w którym mam po lewej stronie ułamek a po drugiej 0 ( tak jak w
tym wypadku) to z mianownika wyznaczam dziedzinę (różną od zera), a licznik przyrównuję do 0?
Bez konieczności wymnażania przez mianownik?
5 gru 21:24
Adamm: albo
x≠2
(x+2)(x+5)=0
5 gru 21:25
5-latek: Jest tak jak mowisz .
5 gru 21:25
5-latek: A teraz kasiu powiedz dlaczego tak jest ?
5 gru 21:26
kasia: Ok, a co w wypadku gdy mam np. 2x−3 / x−2 = −2/3 ? Z mianownika pierwszego ułamka wyznaczam
dziedzinę, różną od 0. A następnym krokiem jest wymnożenie "na krzyż"?
5 gru 21:27
kasia: Jest tak, bo mamy do czynienia z funkcją wymierną. Dziedzina musi być różna od zera. A z
pozostałych wyznaczamy miejsca zerowe?
5 gru 21:28
Adamm: musisz zrozumieć, że nawet jeśli dasz spację
3x−2 / 2x−1
to powyższe
czytamy
a nie
jeśli chcesz zapisać
to dodajesz nawiasy
(3x−2)/(2x−1)
tak, nawiasy są konieczne
5 gru 21:29
kasia: Ok, przepraszam ...
5 gru 21:30
5-latek:
jest tak bo dzielenie przez 0 jest zabronine
5 gru 21:31
kasia: Dziękuję za pomoc
5 gru 21:33