Rozwiąż równanie
matłas23: Rozwiąż równanie, którego lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego.
| | 1 | | x2 | | 1 | | x3 | | 1 | |
x− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + ... =1 |
| | 2x | | 2 | | 4x | | 4 | | 8x | |
Proszę o pomoc
5 gru 20:57
matłas23: 
5 gru 21:55
5 gru 22:01
5-latek: |q|<1
| 1 | |
| <1 rozwiaz to i wyznacz dziedzine |
| x2 | |
podsatw i policz
5 gru 22:01
iteRacj@:
a ja podpowiem inny sposób:
na wyrażenie po lewej stronie można spojrzec jako na sumę dwóch nieskończonych ciągów
| −1 | | −1 | | −1 | |
| + |
| + |
| +... |
| 2x | | 4x | | 8x | |
i zostaje ustalić dla każdego pierwszy wyraz i iloraz, zrobić założenia i policzyć sumę każdego
z nich
no i przyrównac do jedynki
5 gru 22:16
piotr: a ile będzie (x2/2)/(1/(2x))
5 gru 22:18
5-latek: Dobry wieczor

Mam pytanie
czy kazda sume przyrownujemy do jesdynki ?
czy liczymy oddzielnie te sumy potem je dodajemy i na koncu przyrownujemy do 1?
5 gru 22:21
5 gru 22:23
5-latek: Dziekuje
5 gru 22:23
iteRacj@: "czy kazda sume przyrownujemy do jedynki" nie
"czy liczymy oddzielnie te sumy potem je dodajemy i na koncu przyrownujemy do 1" tak
suma obu tych sum = 1
lewą stronę równania tworzy suma obu ciągów a prawa strona równania to 1
5 gru 22:24
piotr:
5 gru 22:26
piotr: ***poprawka w pierwszym ułamku w mianowniku −x/2
5 gru 22:29
5 gru 22:34
piotr: 1/(x−2)+1=0, x<2
x=−(2/3) ∨ x=1
5 gru 22:34
iteRacj@: równe 1

oczywiście
5 gru 22:34
iteRacj@: a założenia?
5 gru 22:34
iteRacj@:
żeby wyrażenie istniało x≠0
5 gru 22:36