5 gru 20:38
5-latek: A nie mozna zobaczyc w ksiazce jak jest ?
5 gru 20:40
Izzy: W jakiej?
5 gru 20:44
5-latek: W kazdej ksiazce do analizy matematycznej
5 gru 20:47
Adamm: | sinx | |
limx→0 |
| = 1 <− dowód jest geometryczny |
| x | |
z tw. o arytmetyce granic
| 1 | | x | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = 1 |
| | | sinx | |
5 gru 21:07
Adamm:
![rysunek](rys/135347.png)
dla π/2>x>0
na okręgu jednostkowym
zataczamy kąt x
długość łuku: x
długość boku BC: sinx
długość boku ED: tgx
zatem mamy nierówności
sinx<x<tgx dla π/2>x>0
stąd
| sinx | |
cosx< |
| <1 dla π/2>x>0 |
| x | |
dla π/2>−x>0 czyli dla −π/2<x<0 mamy
czyli inaczej
teraz na mocy twierdzenia o 3 funkcjach
5 gru 21:20
jc: Dobry wieczór 5−latku,
Akurat w 2 z 3 książek z analizy, jakie posiadam, nie ma takiego dowodu.
W obu wspomnianych autorzy definiują sinus za pomocą szeregu potęgowego.
Powyższa granica jest wnioskiem nie wartym uwagi.
5 gru 22:11
Adamm: jc
wcześniej użyłeś tego słowa
"elementarny"
więc uznaj ten dowód za "elementarny"
5 gru 22:17
5-latek: Dobry wieczor
jc ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
)
jest on w mojej starej ksiazce do 3 klasy technikum
I tez tak mysle jak Ty ze skoro ktos nie jest na studiach nauczycielskich to wystarczy znac
tylko taka granice .
5 gru 22:17
Izzy: Dziękuje mistrzowie
5 gru 23:17
jc: Sam zwykle przedstawiam ten rysunkowy dowód.
5 gru 23:28
6 gru 00:45