zad
:): przedstaw trojkat jako uklad 3 nierownosci liniowych i oblicz jego pole
A(−2.1)
B(4.−2)
C(1.4)
1 lut 20:01
:):
1 lut 20:19
:): a juz mam
1 lut 20:19
ula: równanie prostej przech. przez dwa punkty
yB−yA
y−yA=
(x−xA)
xB−xA
1−4
y−4=
(x−1) prosta przechodząca przez A i C
−2−1
4+2
y+2=
(x−4) przez B i C
1−4
−2−1
y−1=
(x+2) prosta prz. przez BA
4+2
y=x−3 AC
y=−2x−10 BC
y=−12x BA
narysuj sobie te punkty to zobaczysz. że będzie nas interesowałten y nad AB, pod AC i pod BC
czyli
{y≤x−3
{y≤−2x−10
{y≥−12x