Monotoniczność ciągów
Kams: Proszę o pomoc z monotonicznością ciągów.
a) a
n=3
n−2
n
Rozwiązując zadania używam wzoru a
n+1 − a
n , tylko w każdym z tych przykładów dochodzę do
martwego punktu i nie wiem co robić dalej.. Proszę o pomoc

.
5 gru 20:29
5-latek: | | an+1 | |
Dla d e f leoiej jest skorzystac |
| i porownac z jedynka |
| | an | |
5 gru 20:34
Kams: W liczniku ta jednka jest w indeksie?
5 gru 20:34
5-latek: | | an+1 | |
tak powinno byc tak |
| |
| | an | |
5 gru 20:36
Kams: | | an+1 | |
W odpowiedziach przykład d jest rosnący, korzystając z |
| = 1 wychodzi mi n=0.. |
| | an | |
5 gru 20:41
5-latek: porownujac z jedynka to nie przyrownujesz do jedynki tylko badasz czy ten iloraz jest rowny 1
(bedzie ciag staly czy >1 (rosnacy i czy <1 (Malejacy
5 gru 20:49
Kams: A no tak... Przepraszam, nie pomyślałem..
5 gru 20:52
Kams: a przykłady b i c ? Co zrobić gdy dochodzę do tej postaci :
W odpowiedziach b) jest malejące, a c) jest rosnące, jak to udowodnić?
5 gru 20:57
Kams: | | π | | π | |
w c) ma być cos |
| −cos |
| ** |
| | n+2 | | n+1 | |
5 gru 20:58
5-latek: W b i c wypisalbym kilka poczatkowych wyrazow dla siebie
Osobiscie bym skorzystal z tego z efunkcja y=sin(x) jest rosnaca a funkcja y= cos (x) jest
malejaca
5 gru 21:00
5-latek: d) zrobilbym tak
| an+1 | | 2n+1 | | n+1 | | 2n*2 | | n+1 | | 2(n+1) | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| = |
| an | | n+2 | | 2n | | n+2 | | 2n | | n+2 | |
Analiza wyrazenia . Przy n ∊N licznik bedzie wiekszy od mianownika wiec cale wyrazenie bedzie
>1
Wniosek > Ciag jest rosnacy
Moze ktos sie jeszcze wypowie
5 gru 21:21
Kams: Tak zrobiłem, ale mam problem z przykładami sin i cos
5 gru 23:51