:(
angelika: ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych, w których pierwsza cyfra jest nieparzysta
1 lut 20:00
bliźniak: a ile jest cyfr dwucyfrowych, których pierwszą liczbą jest jedynka?
1 lut 20:05
ula: na 1 miejscu może być liczba 1,3,5...9=9
na 2 miejscu 0−9 czyli 10
A=9*10
1 lut 20:07
bliźniak: ula − napierwszym miejscu mogą być {1,3,5,7,9} a to się równa 5 a nie 9
1 lut 20:07
d'rky: ogólnie to wg. mnie to będzie tak:
1,3,5,7,9 − ilość dziesiątek 5
czyli 50, a że istnieją jeszcze liczby ujemne (np. −10, −30, ..., −90) to razy 2.... czyli,
2*50=100
odp: wszystkich liczb dwucyfrowych w których pierwsza cyfra jest nieparzysta jest 100
1 lut 20:37
hesia:
1/ na pierwszym miejscu może być 5 cyfr nieparzystych {1,3,5,7,9}
a na drugim dowolne z 10 { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,}
5*10= 50 takich liczb
2/ na pierwszym 1 , to na drugim 10 możliwych z (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
1*10= 10 takich liczb
10,11,12,13,14,15,16,17,18,19
1 lut 21:12