Czy można obliczyć podaną całkę wyłącznie całkowaniem przez części?
Całkowy: Czy można w całości obliczyć tą całkę całkowaniem przez części?
∫arcsinx dx
W wyniku moich prób obliczenia wpadły w błędne koło:
∫arcsinxdx | u=arcsinx du=1√1−x2dx dv=dx v=x | = xarcsinx − ∫x√1−x2 dx | u=x
du=dx dv=1√1−x2dx v=arcsinx | = xarcsinx − xarcsinx + ∫arcsinxdx = ...
Czy może konieczne jest jednak przejście do innych metod?
Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.
5 gru 19:31
'Leszek: Druga calke obliczmy na podstawie metody podstawiania :
1− x
2 = t
2 ⇒ −2x dx = 2t dt
| | x | |
∫ |
| dx = − ∫ dt/t = − ln t = − ln( √ 1− x2) + C |
| | √1−x2 | |
5 gru 20:12
Całkowy: Wynik tej całki wyszedł mi inny, co potwierdza Wolframalpha, jednak rozumiem już, że nie mogę
obliczyć tej całki wyłącznie całkowaniem przez części. Dziękuję.
5 gru 20:42