:)
Monika: Podczas sprawdzianu należało obliczyć, ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o rożnych
cyfrach należących do zbioru {0,1,2,3,4,5}.Poniżej
przedstawiono rozwiązania podane przez dwóch uczniów.
Uczeń I:5*5*4*3=300
Uczeń II: 6*5*4*3−1*5*4*3=300
Uzasadnij podane rozwiązania.
Ucznia 1 rozumiem tak:
mamy ciąg (.x. , .x
2. , .x
3. , .x
4.)
x
1 to są liczby 1−5
x
2 to są liczby 0−5 bez x
1
i tak dalej...
wychodzi: 5*5*4*3 = 300 co by się nam zgadzało.
Tylko teraz, nie rozumiem jak obliczył to ten drugi uczeń, spróbuje mi ktoś wyjaśnić?