wzory
prg: Stosujac wzory skróconego mnożenia rozłóż na czynniki wyrażenie: x3(x+3)2−16x
5 gru 19:11
Alky: x3(x+3−4√x)(x+3+4√x)
wzór a2−b2=(a−b)(a+b)
5 gru 19:14
prg: jakim cudem wyłączyliśmy x3 przed nawias jak w tym drugim wyrażeniu (−16 x) nie mam x3?
5 gru 19:20
Alky: Wybacz, zapędziłem się :X Zaraz poprawie
5 gru 19:46
Alky: x(x
2(x+3)
2−16)=x[ (x(x+3))
2−16 ]=x[(x
2+3x)
2−16]=x(x
2+3x−4)(x
2+3x+4)
Teraz
5 gru 19:54
Mila:
w=x*[x
2*(x+3)
2−16]=x*(x*(x+3)−4)*(x*(x+3)+4)=
=x*(x
2+3x−4)*(x
2+3x+4)=...
| | 3 | | 9 | | 3 | | 25 | |
x2+3x−4=(x+ |
| )2− |
| −4=(x+ |
| )2− |
| = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
=(x+ |
| − |
| )*(x+ |
| + |
| )=(x−1)*(x+4) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
w=x*(x−1)*(x+4)*(x
2+3x+4)
5 gru 19:54