W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym...
Bartu: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma dlugosc 4, a krawedz boczna ma dlugosc
3. Oblicz pole powierzchni i objetosc ostroslupa.
Mam problem rozwiązaniem tego zadania.
a=4
b=3
Pole podstawy wyniesie 4
√3
h podstawy = 2
√3
1/3h podstawy = 2
√3/3
2/3h podstawy = 4
√3/3
Pole boczne ostroslupa = 8
√5
Wysokość ostroslupa −
√113
Pole calkowite − 4(
√3 + 2
√5)
V −
4√113
Może mi ktoś te zadanie rozwiązać ? Zawsze inny wynik mi wychodzi i nie wiem co robie źle