zbadaj różnowartościowość funkcji
DonVasyl: zbadaj różnowartościowość funkcji (na bazie definicji)
a)f(x)=|3x+1|−2
5 gru 18:43
betka: a) Funkcja f nie jest różnowartościowa, ponieważ łatwo wskazać dwa różne argumenty
z dziedziny funkcji (R), dla których wartości funkcji są równe.
Na przykład niech x1= 0 i x2 =−2/3 (x1 ≠ x2).
f(x1) = f(0) = −1
f(x2) = f(−2/3) = −1
czyli f(x1)=f(x2), zatem funkcja f nie jest różnowartościowa.
6 gru 14:03
betka: b) weź np. x1=6 oraz x2= −6 (czyli x1≠x2),
wtedy
f(6) = 1/3
f(−6) = 1/3
f(6)=f(−6)
zatem funkcja f nie jest różnowartościowa.
6 gru 14:22