| ||||||||
2x2+4xy=1 → y= | ||||||||
2x |
x | x3 | 1 | 1 | −3 | 1 | |||||||
V=x2*y= | − | V(x)=− | x3+ | x V'(x)= | x2+ | |||||||
4 | 2 | 2 | 4 | 2 | 4 |
−√6 | √6 | |||
Miejsca zerowe pochodnej x1= | x2= | |||
6 | 6 |
| 10 | 3 | 5 | |||||||||||||||||
Liczę y= | = | * | = | √6 | ||||||||||||||||
| 36 | √6 | 6 |
√6 | √6 | 5 | ||||
Więc wymiary to | x | x | √6 | |||
6 | 6 | 6 |
√6 | ||
x obliczone dobrze, x= | ||
6 |
1 | 12 | √6 | ||||
y wyliczone źle, bład kosmetyczny | = | , dlatego powinno być y= | ||||
2 | 36 | 6 |
1 | 18 | |||
*oczywiście | = | |||
2 | 36 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |