wzory skroconego mnozenia w wielomianach
prg: Witam wszystkich! Ma ktoś może pomysł na to zadanie? Widzicie gdzieś wzór skróconego mnożenia?
Polecenie brzmi:
Stosując wzory skróconego mnożenia rozłóż na czynniki wielomian:
W(X) = (x2−1)2 − 4(x2−1)+4
Odpowiedź to W(X) = (x + √3)2(x − √3)2.
5 gru 18:09
Adamm: W(x)=((x2−1)−2)2
5 gru 18:10
prg: Jak do tego doszedłeś?
5 gru 18:10
Adamm: magia
5 gru 18:12
prg: A zakładając że w nią nie wierzę?
5 gru 18:14
prg: ...
5 gru 18:17
Adamm: widzisz, masz tam coś co się powtarza, x2−1
spróbujmy zastąpić to literką u
W(x)=u2−4u+4
teraz tak, widzimy że tutaj mamy wzór (u−2)2=u2−4u+4
i
W(x)=(u−2)2
czyli
W(x)=(x2−3)2
5 gru 18:19
prg: Juz rozumiem, dziekuje bardzo
5 gru 18:37