Układ równań macierzowych
Targon: Siema macie pomysł jak to sprytnie zrobić? Czy da radę bez bawianie się w to że np macierz X to
|a b|
X + |1 −1|Y =|1 0|
|−1 3| |0 1|
|3 1|X + Y = |2 1|
|1 1| |1 1|
5 gru 17:17
Alky: Możesz pomnożyć lewostronnie macierz −1 przy Y ( jesli weźmiesz górną ) lub przy X ( jeśli
weźmiesz dolną ) i odjąć od siebie 2 równania. Wtedy zostanie Ci 1 macierz do wyliczenia którą
obliczasz znowu metodą macierzy odwrotnych. Jak znajdizesz 1 macierz to drugą już też będziesz
miał.
Ja bym to robił tak, ale moża da się jakoś szybciej/sprytniej.
5 gru 17:31
Targon: Zdaje mi się że da radę to zrobić bez odwrotnych. To zadanie w książce jest jako jedno z
pierwszych.
5 gru 18:02
Adamm: X+AY=B
CX+Y=D
CX+CAY=CB
CX+Y=D
(CA−I)Y=CB−D
Y=(CB−D)(CA−I)−1 (o ile det(CA−I)≠0)
X=B−AY=...
5 gru 18:05
Targon: Bez wyznaczników, to się musi jakoś szybko robić bo to jedno z pierwszy zadań z działu gdzie są
tylko podstawowe działania na macierzach
5 gru 18:21
azeta: macierze X i Y są o znanych wymiarach, zatem można im przypisać jakieś wartości nieznane
x
11, x
12 itd, następnie wymnożyć dodać i porównując odpowiednie wartości napisać układ
równań, ale będzie to na pewno bardziej czasochłonne
5 gru 18:30
Targon: no to właśnie pisałem na początku xD i mnie zastanawia czy da radę jakoś inaczej to szybciej
zrobić właśnie bez wyznaczników i tego sposobu
5 gru 18:47
Alky: Nie. Skoro mieliście jeszcze żadnych narzędzi do urzycia przy rozwiązywaniu takiego rodzaju
układów macierzy to musisz się pomęczyć z tym układem tak jak mówiłeś na początku.
5 gru 18:50
azeta: wybacz, nie doczytałem
5 gru 18:59