matematykaszkolna.pl
Układ równań macierzowych Targon: Siema macie pomysł jak to sprytnie zrobić? Czy da radę bez bawianie się w to że np macierz X to |a b| X + |1 −1|Y =|1 0| |−1 3| |0 1| |3 1|X + Y = |2 1| |1 1| |1 1|
5 gru 17:17
Alky: Możesz pomnożyć lewostronnie macierz −1 przy Y ( jesli weźmiesz górną ) lub przy X ( jeśli weźmiesz dolną ) i odjąć od siebie 2 równania. Wtedy zostanie Ci 1 macierz do wyliczenia którą obliczasz znowu metodą macierzy odwrotnych. Jak znajdizesz 1 macierz to drugą już też będziesz miał. Ja bym to robił tak, ale moża da się jakoś szybciej/sprytniej.
5 gru 17:31
Targon: Zdaje mi się że da radę to zrobić bez odwrotnych. To zadanie w książce jest jako jedno z pierwszych.
5 gru 18:02
Adamm: X+AY=B CX+Y=D CX+CAY=CB CX+Y=D (CA−I)Y=CB−D Y=(CB−D)(CA−I)−1 (o ile det(CA−I)≠0) X=B−AY=...
5 gru 18:05
Targon: Bez wyznaczników, to się musi jakoś szybko robić bo to jedno z pierwszy zadań z działu gdzie są tylko podstawowe działania na macierzach
5 gru 18:21
azeta: macierze X i Y są o znanych wymiarach, zatem można im przypisać jakieś wartości nieznane x11, x12 itd, następnie wymnożyć dodać i porównując odpowiednie wartości napisać układ równań, ale będzie to na pewno bardziej czasochłonne
5 gru 18:30
Targon: no to właśnie pisałem na początku xD i mnie zastanawia czy da radę jakoś inaczej to szybciej zrobić właśnie bez wyznaczników i tego sposobu
5 gru 18:47
Alky: Nie. Skoro mieliście jeszcze żadnych narzędzi do urzycia przy rozwiązywaniu takiego rodzaju układów macierzy to musisz się pomęczyć z tym układem tak jak mówiłeś na początku.
5 gru 18:50
azeta: wybacz, nie doczytałem
5 gru 18:59