stereometria
Kamil:

Oblicz pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o
przyprostokątnych 7 i 24 wokół przeciwprostokątnej
Doszedłem do etapu wyliczenia przeciwprostokątnej i wyszło mi coś takiego.
Podobno trzeba tam wyliczyć pole przekroju osiowego (wychodzi na to że ze wzoru ah/2 i wynosi
ono 84), ale:
a) Nie wiem dlaczego pole przekroju to będzie ah/2
b) Nie wiem co dalej z tym zrobić
Z góry przepraszam, że tak zagmatwane są moje wyjaśnienia, lecz nie wiem jak ująć o co mi
chodzi

Mógłby mi ktoś to po prostu rozrysować i ewentualnie dać jakieś wskazówki jak to ugryźć dalej?
Z góry dziękuję
5 gru 17:12
Janek191:

Mamy
P
Δ = 0,5*24*7 = 84
oraz P
Δ = 0,5*25*r = 12,5 r = 84
r = 6,72
======
P
b = π r*7 + π r*24 =π *6,72*31 =
5 gru 17:35
Kamil: Aaaa, rozumiem już. Dzięki wielkie
5 gru 17:44