macierze z parametrem
algebra1: Wyznacz rząd macierzy w zależności od parametrów
k l 1
1 kl 1
1 l k
Jaki jest najlepszy sposób na rozwiązanie takiego zadania?
5 gru 15:57
Adamm: k, l − parametry
1. l=0
k 1
1 1
1 k
k−1 0
1 1
0 k−1
teraz jeśli k=1 to rząd = 1
jeśli k≠1 to pozbywamy się drugiego wiersza, i rząd = 2
2. l≠0
dzielimy drugą kolumnę przez l, mamy
k 1 1
1 k 1
1 1 k
k−1 0 1−k
0 k−1 1−k
1 1 k
teraz jeśli k=1 to
rząd = 1
jeśli k≠1 to dzielimy pierwszy, drugi wiersz przez k−1
1 0 −1
0 1 −1
1 1 k
1 0 −1
0 1 −1
0 0 k+2
teraz jeśli k≠−2 to rząd = 3
jeśli k=−2 to rząd = 2
k=1 to rząd = 1
l=0 oraz k≠1 to rząd = 2
l≠0 oraz k≠−2 oraz k≠1 to rząd = 3
l≠0 oraz k=−2 to rząd = 2
5 gru 16:19
algebra1: dziękuję
5 gru 16:34