Rozkład normalny i odchylenie standardowe
Laaaniś: Cześć, przerabiam właśnie zadania z rozkładu normalnego, i z takim mam problem. Czy mógłby ktoś
pomóc?

Roczna sprzedaż konserw pewnej firmy rozkłada się normalnie ze średnią 2450 konserw, i
odchyleniu standardowym 400. Znajdź takie dwie liczby, położone symetrycznie po obu stronach
średniej, aby zaistniało 0,95 prawdopodobieństwa, że roczna sprzedaż konserw znajdzie się
pomiędzy tymi liczbami.
5 gru 15:47
g: Czyli że w każdym z ogonów rozkładu (lewym i prawym) ma być po 2,5% prawdopodobieństwa.
W tablicy dystrybuanty rozkładu znajdujesz że wartość 0,975 (100%−2,5%) osiąga się
dla x=1,96. Zatem szukane dwie liczby to 2450 +|− 400*1,96.
5 gru 17:13
Laaaniś: Czyli nie będzie to coś takiego: 0.975=1.96(x−2450400)⇒ x=198.8 i 2450 +|− 198.8 ?
6 gru 11:07
g: Skąd takie równanie?
6 gru 11:58
Laaaniś: Przyznaję, że nie rozumien tego do końca, probowalem uzyskać ten sam wynik z F (x) =
Φ(x−μσ)
6 gru 13:50
Laaaniś: Czy da się prawidłowo rozwiązać to zadanie korzystając z tego równania?
6 gru 17:09
Laaaniś: Nikt nie pomoże?
6 gru 20:28