Granica funkcji.
Piotr: Witam!
Mam problem z obliczeniem granicy z danej funkcji. Granica dąży do nieskończoności.
f(x) = (√x + e4x)1/(2x)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
5 gru 15:05
Adamm: (e4x)1/(2x)≤f(x)≤(2*e4x)1/(2x)
na mocy tw. o 3 funkcjach
f(x)→e2 przy x→∞
5 gru 15:09
Piotr: Czy nie da się jakoś inaczej, na przykład z reguły de Hospitala?
5 gru 15:24
Adamm: da się
5 gru 15:25
Piotr: Jestem w stanie rozpisać pochodną tej funkcji, ale obliczenie z jej lim staję się dla mnie
niemożliwe.
5 gru 15:28
Jerzy:
... = limx→∞ e1/2x*ln(√x + e4x) .. i reguła H.
5 gru 15:28
Jerzy:
Oczywiście regułę stosujesz do wykładnika.
5 gru 15:30
Piotr: Wielkie dzięki już próbuję.
5 gru 15:32
Piotr: | | | | (log(e4 x + √x)) | |
f"(x)= |
| − |
| |
| | (2 x (e4 x + √x)) | | (2 x2 | |
Wyszło mi coś takiego co z tym dalej
5 gru 17:23
Piotr: Jak obliczyc z tego lim dążącą do nieskończoności.
5 gru 17:43
Piotr: bylbys ktos chetny dalej wytlumaczyc?
5 gru 19:03
Piotr: l
5 gru 20:57