wzory kosinusow w trojkacie
cosinus: Przy pomocy wzoru kosinusow dla trojkata znajdz kosinusy katow trojkata, w ktorym
dlugosci bokow wynosza 3, 4, 6
5 gru 14:20
Eta:
| | 32+62−42 | |
cosα= |
| =........ |
| | 2*3*6 | |
| | 62+42−32 | |
cosβ= |
| =...... |
| | 2*6*4 | |
| | 33+42−62 | |
cosγ= |
| =...... |
| | 2*3*4 | |
5 gru 14:25
cosiunus: mógłbym wiedzieć co to za wzór?
i skąd i dlaczego w mianowniku jest 2?
5 gru 15:05
Jerzy:
"Wygoogluj": "twierdzenie cosinusów"
5 gru 15:06
cosinus: nie znalazłem żadnego takiego wzoru, on zostal przekształcony z innego czy jak?
5 gru 20:48
5-latek: Tak zostal przeksztalcony z podstawowego wzoru
5 gru 20:51
5-latek: np c2= a2+b2−2a*b*cosγ
i z tego wyznacz cosγ
5 gru 20:53