Funkcja ogólna, kwadratowa, iloczynowa
Karolina: Uporządkuj daną funkcję kwadratową, podaj dane funkcji w postaci ogólnej, kanonicznej i
iloczynowej.
y= 5(2x−1) x (2x−1)
Narysuj wykres przy czym uwzględnij:
− współrzedne wierzchołka paraboli
− punkt przecięcia z osią oy
− miejsce zerowe
Podaj zbiór wartości funkcji i podaj oś symetrii wykresu funkcji.
1 lut 19:40
ula: to nie jest funkcja kwadratowa − za dużo x
1 lut 20:25
Karola: tam ma być y= (2x−1) do kwadratu...
wiem ze to nie jest ta funkcja trzeba ja przedstawić w post. ogólnej, kwadratowej i iloczynowej
1 lut 20:27
ula: to tak y=5(2x−1)
2
y=x(2x−1)

?
1 lut 20:36
Karola: y=5 − (2x−1)2
i trzeba tu chyba obliczać to p, q i delte i wg..
1 lut 20:39
ula: postać iloczynowa y=a(x−x
1)
2
1/ y=5*2(x−
12)*2(x−
12)
y=20(x−
12)
2
2/ y=2x(x−
12)
postać ogólna y=ax
2+bx+c
trzeba wszystko wymnożyć
1/ y=20x
2−20x+5
2/ y=2x
2−2
| | −b | | −Δ | |
postać kanoniczna y=a(x−p)2+q p= |
| q= |
|
|
| | 2a | | 4a | |
postać kanoniczną wylicz z postaci ogólnej
1 lut 20:47
ula: poprawię
1 lut 20:48
Karola: dzieki
1 lut 20:57
ula: postać kanoniczna
y=−(2x−1)
2+5
z tego odczytasz współrzędne wierzchołka W(p,g) W(1;5)
postać ogólna
y=−4x
2+4x+4
punkt przecięcia z osią OY x=0
y=4
postać iloczynowa − musisz wyliczyćΔ i pierwiastki z postaci ogólnej
Δ=80
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
y=−4(x− |
| )(x− |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
z tego odczytasz miejsca zerowe
liczyłam parę razy te pierwiastki − brzydkie
Zbiór zartości funkcji to są wartości y
parabola ma ramiona skierowane do dołu a jej największa wartość to y w wierzchołku czyli 5
y∊(−∞,5)
Oś symetrii x=0
1 lut 21:07
justys44: f(x)=4x kwadrat − 1
i to trzeba na postać ogólną i iloczynową
29 lis 20:44
krystek: 4x2−1=4(x+12)(x−12) a ogólna i kanoniczna już masz
29 lis 20:47