zadanie z rombem/wektorami/prostymi
Mathem: Punkt A = (1; −2) jest wierzcholkiem rombu, ktorego jeden z bokow zawiera sie w prostej
k o rownaniu x−y−3 = 0; natomiast punkt O = (2; 2) jest srodkiem symetrii tego rombu.
a) Wyznacz wspolrzedne pozostalych wierzcholkow tego rombu.
b) Oblicz pole tego rombu.
c) Znajdz kosinus kata ostrego tego rombu.
5 gru 14:10
Mila:

k: x−y−3 = 0⇔y=x−3
1)
AO
→=[1,4]
O(2,2)→T
[1,4]⇒C=(3,6)
2)
BD⊥AC
AC: y=ax+b
−2=a+b
2=2a+b⇔a=4
BD:
| | 1 | |
y=− |
| x+b i O należy do prostej BD |
| | 4 | |
3)
B− punkt przecięcia prostej k przekątnej BD
Pozostało Ci obliczyć wsp. punktu D
Próbuj dalej sam.
5 gru 18:12