Napisz rownania 2 prostych w R2 prostopadlych do prostej
Mathem: Napisz rownania 2 prostych w R2 prostopadlych do prostej
a) 2x + y − 1 = 0
b){(t, 1 + t); t ∊ R
c) x = 2t; y = 1 − t; t ∊ R
5 gru 14:06
Jerzy:
a)
x − 2y + 4 = 0
x − 2y − 8 = 0
b) y = 1 + x ⇔ − x + y − 1 = 0
x + y + 3 = 0
x + y − 80 = 0
c) x + 2y − 2 = 0
2x − y + 16 = 0
2x − y +100 = 0
5 gru 14:28
Mathem: mógłby mi ktoś to wyjaśnić skąd się to wszystko bierze?
5 gru 14:58
Jerzy:
a)
2x + y − 1 = 0 ⇔ y = −2x + 1
| | 1 | |
Prosta prostopadła ma równanie: y = |
| x + k ⇔ 2y = x + 2k |
| | 2 | |
⇔ −x + 2y −2k = 0 ⇔ x − 2y + 2k = 0 i jeśli np. k = 2, mamy: x − 2y + 4 = 0
5 gru 15:03
Jerzy:
b)
x = t oraz y = 1 + t , czyli: y = 1 + x ⇔ − x + y − 1 = 0
i dalej analogicznie do punktu a)
5 gru 15:05