Zapisz parametrycznie proste R2
Andrzej: Zapisz parametrycznie proste R2 o podanych rownaniach:
a) 3x−2y +7 = 0
b) 2y = 7
c) 7y = 3x − 2
5 gru 13:54
Mathem: Napisz rownania 2 prostych w R2 prostopadlych do prostej
a) 2x + y − 1 = 0
b){(t, 1 + t); t ∊ R
c) x = 2t; y = 1 − t; t ∊ R
5 gru 14:04
jc:
(a) x=t, y = (7−3t)/2
lub, jeśli nie lubisz ułamków
x=−1+2t, y=−2+3t
(b) y = 7/2, x=t
(c) x=t, y=(3t−2)/7
lub bez ułamków
x=3+7t, y=1+3t
5 gru 14:05
Mathem: ups nie tutaj
5 gru 14:05
jc: Po prostu jedną ze zmiennych (tą, którą możesz) przyjmujesz jako parametr.
5 gru 14:07