równanie prostej w R2 o parametryzacji
Cichy: Wylicz równanie prostej w R2 o parametryzacji:
{(t−1, 2t) : t∊R}
proszę o pomoc jak to wyliczać i najlepiej o rozwiązanie, abym mógł do tego jakoś dojść i
sprawdzić podobne przykłady
5 gru 01:32
Jerzy:
x = t − 1
y = 2t
t = x + 1
y = 2(x + 1) = 2x + 2
Prosta: y = 2x + 2
5 gru 08:16
Cichy: a czy rozwiązanie:
x=t−1
y=2t
t=y/2
x=y/2−1
−x+y/2−1=0
x−y/2+1=0
też jest poprawne
5 gru 13:51
Jerzy:
x − y/2 +1 = 0 ⇔ 2x − y + 2 = 0 ⇔ y = 2x + 2
Tak, ale prostą zapisuje na ogół w postaci:
− kierunkowej: y = 2x + 2
− ogólnej: −2x + y − 2 = 0
5 gru 13:54
Cichy: Rozumiem, dziękuję
5 gru 13:57