prosze o pomoc!!!!! help!!!!!!!!
krzychu: Objętość stożka o tworzącej l=10 i promieniu podstawy r=5 wynosi :
1 lut 19:21
1 lut 19:25
1 lut 19:26
puk:

Nie pisz z caps lockiem! I jak to nie umiesz? Przecież masz praktycznie wszystko, wystarczy
obliczyć wysokość z pitagorasa (na rysunku masz wszystko zaznaczone). A potem tylko podstawić
| | 1 | |
do wzoru na objętość stożka: V = |
| πr2H |
| | 3 | |
1 lut 19:32
krzychu: hmmmmm ......
1 lut 19:36
Mateusz: z tw Pitagorasa masz równanie H2 + 52 = 102
1 lut 19:37
krzychu: nie wiem ...
1 lut 19:43
Mateusz: No jak nie wiesz mature masz pisac

H
2 + 5
2 = 10
2 => H
2 = 100−25 /
√(działanie po
potęgowaniu zgodnie z kolejnoscią) H =
√100−25 i potem podstawiasz do wzoru na objętosc
1 lut 19:49
krzychu: jaka matura .... zapomnij o maturze . .. a matma to czarna magia dla mnie i nie wiem jak to
pojac
1 lut 19:55
Mateusz: E tam jaka czarna magia musisz spróbowac tylko trzeba troche wysiłku włozyc warto no chyba ze
nie chcesz
1 lut 19:58
krzychu: to jaka jest odp

pliss
1 lut 19:59
Mateusz: No liczymy dalej mamy
√75 wyłączmy czynnik przed znak
√ √75 =
√25 *
√3 = 5
√3
| | 1 | | 25π√3 | |
podstawiamy do wzoru na objętosc |
| π52*5√3 = |
| nie było trudne prawda  |
| | 3 | | 3 | |
1 lut 20:07
Mateusz: sory cofam te obliczenia pomyliłem sie
1 lut 20:08
1 lut 20:09
krzychu: ta..........
1 lut 20:09
Mateusz: | | 1 | | 125 | |
odp b będzie obliczenia są dobre |
| π52*5√3 = |
| π√3 |
| | 3 | | 3 | |
1 lut 20:14
krzychu: dzieki !
1 lut 20:26