rownanie krawędziowe
Ola: Rownanie krawędziowe prostej, która przechodzi przez pkt A=( 7,3,1) B=(6,4,2)
obliczylam AB(1,1,1) ale teraz nie wiem jak to podstawić do tego wzoru...
A1x+B1y+C1z +D1=0
A2x+B2y+C2z +D2=0
Proszę o pomoc
1 lut 18:45
Ola:
1 lut 20:27
Andrzej: ten wektor to [−1,1,1], prawda ?
Zaraz spróbuje pomóc
1 lut 20:34
Andrzej: Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt (x0, y0, z0) i prostopadłej do wektora
[A,B,C] ma postać
A(x−x0) + B(y−y0) + C(z−z0) = 0
potrzebny nam zatem wektor prostopadły do naszego. Oznaczmy go [a,b,c].
Z warunku prostopadłości mamy −a+b+c=0
no to tworzę dwa różne wektory spełniające ten warunek, ot na przykład [2,1,1] i [4,3,1]
(Oczywiście rozwiązanie nie jest jednoznaczne bo przez 2 punkty przechodzi nieskończenie wiele
płaszczyzn)
to jedna płaszczyzna będzie 2(x−7) + 1(y−3) + 1(z−1) = 0 czyli 2x+y+z−18 = 0
a druga 4(x−7) + 3(y−3) + 1(z−1) = 0 czyli 4x+3y+z−38 = 0
układ tych dwóch równań tworzy szukane równanie krawędziowe prostej.
1 lut 20:43
Ola: dziękuje za wytłumaczenie

ale mam jeszcze kłopot ze sposobem obliczenia wektorów [ 2,1,1]
[4,3,1], ja zostały utworzone?
1 lut 21:13
Ola: a te wektory by mogly miec też taką postać AB[−1,−1,1] i BA[1,−1,−1] ?
1 lut 21:34
Andrzej: Zostały utworzone tak aby spełniać warunek prostopadłości. Wymyślone tak aby −a+b+c=0.
2 lut 00:35