trójkaty
kunegunda: 1.trójkat jest równorameinny jego podstawa jest o 3 cm dłuższa od ramienia a obwód trójkata
jest równy 18cm.
2.trójkat jest róznoboczny najdłuzszy bok jest cztery razy dłuzszy od najkrótszego boku i dwa
razy dłuższy od sredniego boku a obwód trójkąta jest równy 14 cm
1 lut 18:33
hesia:

1) a+a+2a= 18 => 5a= 18 => a=.........
2) a+4a+2a= 14 => 7a= 14 => a=......
1 lut 20:58
hesia:
sorry , nie doczytałam zad, 1)
poprawiam
dł. podstawy : a+3 dł. ramienia : a
to a+3+a+3+a= 18 => 3a= 18−6 => 3a = 12 => a=4
to postawa ma dł. 7 cm , ramiona po 3 cm
jeszcze raz przepraszam
1 lut 21:02