Rozwiązać równanie (granica nieskończonego równania geometrycznego)
Adalbert: Dobry wieczór,
−2 + log
4(3x) + log
4√3x + log
44√3x + log
48√3x + ... =
√log4(3x)2
| | a1 | |
Prosiłbym o pomoc przy rozwiązaniu zadania. Wiem że trzeba zastosować wzór S = |
| |
| | q−1 | |
na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego, ale nie mam pomysłu jak tu wyznaczyć q.
3 gru 22:12
g: −2 odłożymy na bok.
Reszta = log
4(3x) * (1 + 1/2 + 1/4 + 1/8 + ...) = 2 log
4(3x)
3 gru 22:21
Janek191:
q = log
4 √3x : log
4 (3 x) = 0,5 < 1
a
1 = log
4(3 x) x > 0
log
4 (3 x) + log
4 √3 x + ... =
√log4 (3 x)2 + 2
3 gru 22:23
Adalbert: Dzięki za pomoc i za poprawienie wzoru
3 gru 23:22