Wyznacz współczynniki b i c trójmianu
Julka: proszę pomóżcie...
Wyznacz współczynniki b i c trójmianu y = x2 + bx + c, jeśli spełniony jest warunek:
a) trójmian osiąga najmniejszą wartość równą 7 dla x = −1,
b) trójmian ma dwa pierwiastki x1 = 2 i x2 = −5
c) trójmian przyjmuje wartości ujemne tylko dla x ∊ (−1,4)
d) wykres trójmianu jest symetryczny względem prostej x = 3 i przecina oś OY w punkcje (0,5)
1 lut 18:23
julka: z przykładem a i b poradziłam już sobie

proszę o wskazówki do c i d
1 lut 19:06
julka: jeśli ktoś chciałby mi pomóc to już nie musi

poradziłam sobie ze wszystkim
1 lut 19:19