bryla sztywna
martins:

Rysunek tak średnio dokładny, ale niestety na forum nie ma innych możliwości; gdyby ktoś byłby
zainteresowany mogę przesłać na maila oryginał, chociaż z tego rys też da się odczytać co
trzeba.
A więc. Treść:
Pudełko zablokowało drzwi (patrz rysunek). Oblicz siłę, z jaką należy działać na drzwi
prostopadle do płaszczyzny ściany (a nie drzwi), aby je poruszyć. Masa pudełka wynosi 4kg, a
jej współczynnik tarcia statycznego o podłogę µ=0,4.
Kąt a (na niebiesko na rysunku) wynosi 30 stopni. Długość a = 60 cm, b = 30 cm.