indukcja
kalina:
Witam dopiero zaczynam indukcje matematyczną, mam problem z zadaniem poniżej:
udowodnij indukcyjnie, że dla każdej liczby parzystej spełnione jest równanie
n(n+1)
1 + 2 + 3 + . . . + n =
2
1.Sprawdzam równanie dla n=2
L=3 P=3
2.Założenie, równianie jest prawdziwe dla pewnej liczby k≥2
3.Udowadniam prawdziwość równania dla kolejnej liczby k+2?
k(k+1)
k(k+1)
2(k+2)
L=
+k+2=
+
2
2
2
(k+2)(k+2+1)
P=
2
L≠P ....
w tym momencie nie wiem co robić.
3 gru 18:23
Pytający:
Tak, w kroku indukcyjnym sprawdzasz dla k+2, ale źle rozpisałaś lewą stronę równania: