matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Weronika:
Oblicz granicę ciągu przez sprzężenie
√
3n
2
+2n−5
− n
√
3
3 gru 18:20
Mila:
(
√
3n
2
+2n−5
+n
√
3
)
lim
n→
∞
(
√
3n
2
+2n−5
−n
√
3
)*
=
(
√
3n
2
+2n−5
+n
√
3
)
3n
2
+2n−5−3n
2
=lim
=
(
√
3n
2
+2n−5
+n
√
3
)
2n−5
2
1
=lim
=
=
n*(
√
3+(2/n)−(5/n
2
)
+
√
3
)
2
√
3
√
3
3 gru 18:28
Weronika:
dziękuje
3 gru 18:38