dla jakich parametrów
Kamil: Wyznaczyc wszystkie wartosci parametru a, dla ktorych zbior wektorow B jest baza
przestrzeni Rn
B={(a,2−a)(a+2,3)}
jak to zrobić?
3 gru 18:13
Kamil: oczywiście n=2
3 gru 18:42
jc:
3a ≠ (2−a)(a+2)
3 gru 21:21
Kamil: jak do tego dojść?
aby wektory były bazą to muszą być liniowo niezależne oraz generują przestrzeń.
czyli aby sprawdzić że są liniowo niezależne to robimy:
α(a,2−a)+β(a+2,3)=(0,0)
otrzymujemy macierz
a a+2 |0
2−a 3 |0
Czyli musi być 1 rozwiązanie. Czyli r(a)=r(u)=n gdzie n to liczba niewiadomych.
czyli 2−a+3≠0 oraz 2a+2≠0
dobrze myślę?
3 gru 21:37
jc: Wektory nie mogą być do siebie równoległe, czyli nie może zachodzić równość
3a = (2−a)(a+2).
3 gru 21:55
Kamil: nie rozumiem jak dojść do tego co napisałeś.
mógłbyś wytłumaczyć dość prostym językiem?
3 gru 21:58
4 gru 00:16
Kamil: A dlaczego mój sposób jest zły?
4 gru 10:17
jc: Nie jest zły, przynajmniej do pewnego miejsca. Użyję liter x, y zamiast α, β,
aby nie a nie myliło się z α.
Rozwiązujemy równanie
Jeśli układ ma tylko jedno rozwiązanie: x=y=0,
to powiemy, że wektory są liniowo niezależne.
a x + (a+2)y=0 /3 /−(2−a)
(2−a)x + 3y = 0 /−(a+2) /a
Mnożysz i dodajesz.
[3a−(2−a)(a+2)]x = 0
[3a−(2−a)(a+2)]y = 0
Jeśli 3a−(2−a)(a+2) ≠ 0, to mamy x=y=0.
W przeciwnym wypadku znajdziemy niezerowe rozwiązania (sam je znajdź).
4 gru 10:40
Kamil: dzięki już jaśniej.
mam jeszcze takie pytanko.
z poprzednich postów wziąłeś to równanie z obliczania wykładnika tej macierzy
czyli na krzyż
a*3−(2−a)(a+2)≠0
dlaczego wykładnik nie może równać się 0?
co się dzieje z układem gdy wykładnik =0 a co się dzieje gdy jest różny od 0?
4 gru 19:17
jc: To wyznacznik, nie wykładnik.
a2+3a−4=0
a=1 lub a = −4
a=1
x+3y=0
x+3y=0
niezerowe rozwiązanie, np. y=1, x=−3.
a=−4
−4x − 2y = 0
6x + 3y = 0
2x+y=0
2x+y=0
niezerowe rozwiązanie, np. x=1, y=−2.
4 gru 21:12
Kamil: ale jest jakieś twierdzenie że aby wektory były bazą to wyznacznik musi być różny od zera?
bo wiem że muszą być liniowo niezależne i muszą generować przestrzeń.
co udowadniamy tym że wyznacznik jest różny od zera? chciałbym sobie w głowie poukładać tą
abstrackję
4 gru 21:38
jc: Wektory tworzące wyznacznik są liniowo niezależne ⇔ wyznacznik ≠ 0.
4 gru 22:23
Kamil: a czy jest to warunek wystarczający czy konieczny? czy jeżeli wyznacznik jest różny od 0 to
wektory są liniowo niezależne, czy mogą być niezależne?
4 gru 23:25