Turniej szachowy - shah mat.....
Bonczek:
Na turnieju szachowym każdy rozegrał z każdym po jednej partii, po czym jeden z uczestników
wycofał się. Pozostali rozegrali jeszcze raz każdy z każdym o jednej partii. Łącznie rozegrano
49 partii. Ilu było uczestników turnieju na początku?
1 lut 18:21
hesia:
n −− ilość zawodników, n €N+
grali bez rewanżu
| | n(n−2) | |
I partia rozgrywana między |
|
|
| | 2 | |
| | (n−1)(n−2) | |
II partia rozgrywana między |
|
|
| | 2 | |
| | n(n−1) | | (n−1)(n−2) | |
razem: |
| + |
| = 49 /*2
|
| | 2 | | 2 | |
n
2−n +n
2 −3n+2= 98
2n
2−4n−96=0
n
2−2n −48=0 Δ= 196
√Δ= 14
n
1= 8 n
2<0 −− odrzucamy
Odp; Na początku było 8 uczestników
2 lut 02:17