j
ola: witam

Prosiła bym jak najprostrzej wytlumaczyc cos nie moge pojąc tych filmików .
prosiła bym o wytłumaczenie mi jak sie oblicza skalę np.takie zadania
1,Rzeczywista odległość między dwoma miastami wynosi 1 km. Jaka to będzie odległość na mapie w
skali 1 : 20 00
2.Rzeczywista odległość między dwoma miastami wynosi 2 km. Jaka to będzie odległość na mapie w
skali 1 : 200 000
3 gru 18:09
Mila:
Na mapie:
1) 2 000 razy mniejsza
2) 200 000 razy mniejsza
3 gru 18:30
kar_ton: Skala informuje cię o tym ile razy coś zostało pomniejszone.
Jak masz skalę 1:20 000 to znaczy że 1 cm na mapie odpowiada 20 000 cm w rzeczywistości.
Tak więc zamieniając to na sensowne jednostki to 1 cm na mapie to 0,2 km.
Teraz rozwiązujesz z proporcji − skoro 1 cm na mapie to 0,2 km to ile (x) cm na mapie to 1 km?
Budujesz równanie, rozwiązujesz na krzyż i masz odpowiedź. Drugie zadanie analogicznie,
pozdrawiam.
3 gru 18:34
ola: tak zamieniam ale dalej nie wiem jak sie to robi czy ktos zna jakas fajna stronke zeby mi
prosto to wytłumaczyć
3 gru 20:15
Mila:
1km− odległość w terenie
1km=1000m=100 000cm
1) na mapie
| 100 000cm | | 100cm | |
| = |
| =50 cm |
| 2000 | | 2 | |
2)
2km− w terenie
2km=2000m=200 000cm
| 200 000cm | |
| =1cm na mapie |
| 200 000 | |
3 gru 21:14