asd
Dickens: Samolot o masie m leci poziomo na wysokości H z prędkością v1. Po wyłączeniu
silnika samolot leci lotem ślizgowym i w chwili osiągnięcia ziemi ma prędkość v2.
Wyznaczyć siłę oporu powietrza podczas opadania, przyjmując, że długość toru
opadania jest równa s.
znajduje czas t
| | m(v2 − v1)v1 | |
F = |
| jest ok? |
| | s | |
g: Nie jest ok.
Trzeba uwzględnić bilans energetyczny. Na początku energia całkowita to
Na końcu
Różnica energii ΔE = E
1 − E
2 została wytracona na ciepło na skutek siły oporu.
ΔE = F*s