Granice ciagow (tw Stolza )
5-latek: Korzystajac z tw Stoza obliczyc granice nastepujacych ciagow
a) a
n= U{ln n}[n}
b) a
n= ln n }{1+(1/2)+ .....+1/n)}
| | ln n | | ln n− ln (n−1) | | n | |
a) an= |
| = lim |
| = lim ln |
| |
| | n | | n−(n−1) | | n−1 | |
| | n | |
Teraz |
| zbiega do 1 wiec ln1=0 |
| | n−1 | |
czyli granica tego ciagu to 0
b i c) nie wiem za bardzo jak mam policzyc
3 gru 17:27
Adamm:
a) w porządku, zapis bym poprawił
b) 1+1/2+1/3+...+1/n − rozbieżny jako szereg harmoniczny, oczywiście rosnący
| | ln(n+1)−lnn | | n+1 | |
lim |
| = lim |
| ln(1+1/n)n = |
| | (1+1/2+...+1/(n+1))−(1+1/2+...+1/n) | | n | |
= 1
bo granica w logarytmie = e
c) nlnn − oczywiście rosnący i rozbieżny do
∞
| | ln((n+1)!)−ln(n!) | | ln(n+1) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | (n+1)ln(n+1)−nlnn | | ln(n+1)+ln(1+1/n)n | |
bo ln(1+1/n)
n→1 oraz ln(n+1)→
∞
3 gru 17:36
5-latek: Musze Cie dopytac bo pewnie czegos nie wiem
| | lln(n+1)−ln n | | n+1 | |
b) = lim |
| = ln |
| *(n+1) ( po odjeciu u mnie |
| | 1n+1 | | n | |
Ale cos nie tak bo dostalem cos *
∞
Ty to przekszatlciles inaczej a ja tego nie rozumiem
3 gru 17:56
Adamm: 0*∞ − symbol nieoznaczony
3 gru 18:01
5-latek: Tak i nie wiem na teraz jak sobie z nim poradzic
3 gru 18:03
Adamm: an=(1+1/n)n
a granicę tego ciągu znasz?
3 gru 18:05
5-latek: tak Granica ta to liczba e
3 gru 18:06
Adamm: no i tyle, skorzystaj
3 gru 18:25
5-latek: Dobrze
i odpowiedz mi jeszce na pytanie
czy dobrze zapisalem to 17 ; 56?
3 gru 18:27
Adamm: no, tak jak już pisałem
| | xn | | xn+1−xn | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| nie pisz |
| | yn | | yn+1−yn | |
do póki nie wiesz czy granica po prawej istnieje
| | n+1 | |
a przy ln |
| *(n+1) powinno być lim |
| | n | |
poza tym jest ok
3 gru 18:29
Adamm: *dopóki
3 gru 18:29
5-latek: Ok dzieki

Teraz sie biore za liczenie granic i wroce to tego
3 gru 18:31