Przedstawiam takie oto zadanko
inga: Trapez równoramienny, opisany na okręgu, ma dłuższą podstawę długości a i kąt ostry przy
podstawie α. Oblicz długość przekątnej tego trapezu.
3 gru 17:27
Eta:

1/ z warunku wpisania okręgu w trapez:
2/ wΔABE:
h=c*sinα
i a−b=2c*cosα
a+b= 2c
+ −−−−−−−−−−−−−−−
| | a | | a*sinα | |
a=c(cosα+1) ⇒ c= |
| i h= |
| |
| | cosα+1 | | cosα+1 | |
3/ z tw. Pitagorasa w ΔBED:
d
2=h
2+c
2
| | a2sin2α +a2 | |
d2= |
| |
| | (cosα+1)2 | |
| | a | |
d= |
| *√sin2α+1 [j] |
| | cosα+1 | |
=====================
3 gru 18:44