matematykaszkolna.pl
ruch prostoliniowy jednostajnie przyśpieszony korda: niestety nie znam treści zadania ale liczę na pomoc w przekształcaniu wzoru Vp = 43 km/h s = 20m = 0,02km Vk = 9 km/h t = ? a = ? s = Vp * t + at2{2} t = Vp − Vk{a}
3 gru 16:20
korda: to w nawiasach { } to mianownik
3 gru 16:20
korda: przepraszam za spam ale zapomniałem napisać ze potrzebuje wzoru na przyśpieszenie gdy nie znam czasu
3 gru 16:21
'Leszek:
  vk2 − vp2 
Podstaw do wzoru na droge , wzor na czas t i otrzymasz wzor S=

2a 
3 gru 17:00
korda: no robie to i nie wiem czy dobry wzór mi wychodzi
  Vp*Δv−Δv2*1/2  
a =

s  
3 gru 20:46
'Leszek: Zle ! S=( vo − at/2)*t = ( vo − a(vo −vk )/2a)* (vo −vk)/a =
 vo2 − vk2 
= (vo +vk)/2 * ( vo −vk)/a =

2a 
3 gru 20:53
korda: co to jest za wzór? na pewno nie na drogę w ruchu jednostajnie przyśpieszonym, tak właściwie mówiąc to opóźnionym bo dopiero zauważyłem vp i vk
3 gru 21:01
'Leszek: Wyprowadzilem Ci wzor na droge bez czasu w ruchu jednostajnie opoznionym W identyczny sposob wyprowadzamy wzor na droge bez czasu w ruchu jednostajnie przyspieszonym , zalecam abys te dwa wzory wyprowadzil sobie ! ! ! W tresci zadania masz podane vp= 43 km/h , oraz v k = 9 km/h , wiec jest to ruch opozniony ! !
3 gru 21:06
korda: chodzi mi o to czy ten wzór to czasem nie
 at2 
s = Vp*t −

2 
3 gru 21:09
'Leszek: Ale w tym wzorze ktory podales jest czas ! jak go obliczysz Wyprowadzilem Ci bardzo wazny wzor na droge bez czasu , wystarczy ze podstawisz vo = 43 km/h , vk = 9 km/h , S= 0,02 km i obliczysz a = ......
3 gru 21:14
korda: jak wyprowadzić ten wzór na drogę bez czasu?
3 gru 21:42