ruch prostoliniowy jednostajnie przyśpieszony
korda: niestety nie znam treści zadania ale liczę na pomoc w przekształcaniu wzoru
Vp = 43 km/h
s = 20m = 0,02km
Vk = 9 km/h
t = ?
a = ?
s = Vp * t + at2{2}
t = Vp − Vk{a}
3 gru 16:20
korda: to w nawiasach { } to mianownik
3 gru 16:20
korda: przepraszam za spam ale zapomniałem napisać ze potrzebuje wzoru na przyśpieszenie gdy nie znam
czasu
3 gru 16:21
'Leszek: | | vk2 − vp2 | |
Podstaw do wzoru na droge , wzor na czas t i otrzymasz wzor S= |
| |
| | 2a | |
3 gru 17:00
korda: no robie to i nie wiem czy dobry wzór mi wychodzi
3 gru 20:46
'Leszek: Zle !
S=( v
o − at/2)*t = ( v
o − a(v
o −v
k )/2a)* (v
o −v
k)/a =
| | vo2 − vk2 | |
= (vo +vk)/2 * ( vo −vk)/a = |
| |
| | 2a | |
3 gru 20:53
korda: co to jest za wzór? na pewno nie na drogę w ruchu jednostajnie przyśpieszonym, tak właściwie
mówiąc to opóźnionym bo dopiero zauważyłem vp i vk
3 gru 21:01
'Leszek: Wyprowadzilem Ci wzor na droge bez czasu w ruchu jednostajnie opoznionym
W identyczny sposob wyprowadzamy wzor na droge bez czasu w ruchu jednostajnie
przyspieszonym , zalecam abys te dwa wzory wyprowadzil sobie ! ! !
W tresci zadania masz podane vp= 43 km/h , oraz v k = 9 km/h , wiec jest to
ruch opozniony ! !
3 gru 21:06
korda: chodzi mi o to czy ten wzór to czasem nie
3 gru 21:09
'Leszek: Ale w tym wzorze ktory podales jest czas ! jak go obliczysz
Wyprowadzilem Ci bardzo wazny wzor na droge bez czasu , wystarczy ze podstawisz
vo = 43 km/h , vk = 9 km/h , S= 0,02 km i obliczysz a = ......
3 gru 21:14
korda: jak wyprowadzić ten wzór na drogę bez czasu?
3 gru 21:42