Prawdopodobieństwo
numiś: Cztery przyjaciółki umówiły się, że w kolejnym roku kalendarzowym każda zorganizuje jedno
wspólne wyjście do kina. Każda z nich losowo wybiera datę seansu, przy czym dopuszczalna jest
sytuacja, w której jednego dnia pójdą na więcej niż jeden film. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wybiorą się wspólnie do kina w dokładnie dwóch miesiącach
|Ω| = 12
4
|A| próbowałem liczyć tak:
Jedna może wybrać dowolny z 12 miesięcy: 12
Druga dowolny z pozostałych 11: 12 * 11
Dwie pozostałe mogą wybrać jeden z dwóch wcześniej wybranych miesięcy: 12 * 11 * 2 * 2 = 528 =
|A|
| |A| | | 528 | | 33 | |
| = |
| = |
| |
| |Ω| | | 20736 | | 1296 | |
| | 77 | |
Prawidłową odpowiedzią jest |
| , co robię źle? |
| | 1728 | |
Eta:
Zdarzenie A :
| | | |
wybierają 2 miesiące z 12 miesięcy na | = 66 sposobów |
| | |
i mają być dokładnie w dwóch miesiącach : { x, y}
to mamy takie sytuacje:
| | 4! | |
xxxy czyli |
| =4 sposoby |
| | 3! | |
| | 4! | |
xxyy czyli |
| = 6 sposobów |
| | 2!*2! | |
| | 4! | |
yyyx czyli |
| = 4 sposoby |
| | 3! | |
razem mamy 14 sposobów
zatem |A|=66*14
| | 66*14 | | 77 | |
P(A)= |
| = ........= |
| |
| | 124 | | 1728 | |