Twierdzenie Stolza
5-latek: Twierdzenie Stolza (dalej )
mam taki ciag przy naturalnym k
| | 1k+2k+3k+....... nk | |
an= |
| |
| | nk+1 | |
jest to wyrazenie postaci
∞/
∞
cig x
n= 1
k+2
k+3
k+...... n
k
Teraz x
n−x
n−1= n
k (to jest dla mnie jasne
ciag y
n = n
k+1 i y
n+1>y
n jest rosnacy i rozbiega do
∞
Teraz musze policzyc y
n−y
n−1
n
k+1−(n−1)
k+1=
Policze teraz (n−1)
k+1
Skorzystam z dwumianu Newtona
| | | | | | | | | |
(n−1)k+1= | nk+1− | nk+ | nk−1− | nk−2 +......... +1 |
| | | | | |
Teraz jesli odejme n
k+1−(n−1)
k+1 to dostane
| | | | | |
(k+1)nk− | n{k−1]+ | nk−2 ±....................+1 |
| | | |
Teraz lima
n= U{n
k}{(k+1)n
k+.....= U{1}{k+1
Nie rozumiem co sie stalo z dalszymy czynnikami roznicy n
k+1−(n−1)
k+1
Bo do oblczem wzielismy tylko czynnik (k+1)n
k
3 gru 16:09
Eta:
3 gru 16:12
5-latek: Przepiszse jeszcze raz
| | nk | | 1 | |
Teraz lim an=lim |
| = |
| |
| | (k+1)nk | | k+1 | |
3 gru 16:14
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
3 gru 16:16
5-latek: i pewnie bez tej jedynki po odjecie na koncu .
3 gru 16:16
5-latek:
3 gru 16:26
Adamm: to są takie szczegóły, ale
(n−1)k+1=to co napisałeś+...+(−1)k+1
reszta czynników nk+1−(n−1)k+1 jest na tyle mała, że można je pominąć
jak podzielisz całość przez nk, to wszystkie dalej czynniki po (k+1)nk będą
dążyły do 0
3 gru 16:49
5-latek: Witam i dziekuje
3 gru 16:54