grainca
StrasznyNieogar: Oblicz granicę funkcji :
lim n −−−>
∞
3 gru 16:04
StrasznyNieogar: ktoś
4 gru 20:37
Alky: sin 0=0
sin
n0=(sin0)
n=0
4 gru 21:45
StrasznyNieogar: Dziękuje, to było takie łatwe
5 gru 00:21
5 gru 00:25
Alky: Taka granica nie istnieje. Dostajemy 1∞ , a więc symbol nieoznaczony.
5 gru 10:21
Adamm: granica wynosi 1
5 gru 10:54
Adamm: (1+(cos(1/n)−1))[1/(cos(1/n)−1)]*(cos(1/n)−1)/n
(cos(1/n)−1)/n→0
całość dąży do e0=1
5 gru 11:01
Adamm: (cos(1/n)−1)/(1/n) miało być
5 gru 11:02
Alky: Rzeczywiście. Pomyliłem się. Dzięki
5 gru 11:04
Jerzy:
@
Alky
| | 1 | |
limn→∞(1 + |
| )n ... też dostajemy : 1∞ , a granica jak zapewnw wiesz wynosi : e |
| | n | |
5 gru 11:07
Alky:
5 gru 11:18
jc: Elementarnie.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 ≥ (cos |
| )n = (1 − sin2 |
| )n ≥ 1 − n sin2 |
| →1 |
| | n | | 2n | | 2n | |
Dlatego granica = 1.
5 gru 12:44