matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Dzik:
wykaż że a =b
1−(log
2
3)
3
a=
(log
2
3+log
3
2+1)(log
2
2
3
)
b=log
2
3 u góry wzór tak wiem, potem skraca się log
2
2
3
ale nie wiem co dalej niestety , pomocy
3 gru 15:56
Eta:
1
Mianownik log
2
(2/3) = 1−log
2
3 i log
3
2=
log
2
3
i wykonujemy mnożenie
1
M= log
2
3−log
2
2
3+
−1+1−log
2
3=
log
2
3
1
=
*(1 −log
2
3
3)
log
2
3
log
2
3(1−log
2
3
3)
a=
= log
2
3 =b
1−log
2
3
3
3 gru 16:26